De ce am ales ciocolata?

Am ales ciocolata pentru istoria ei. Pentru forța de seducție. Pentru beneficii. Am ales ciocolata pentru că nu i-am putut rezista gustului și poveștilor seducătoare pe care le spune, de fiecare dată. Ciocolata se produce din boabe de cacao, pe care, cu secole în urmă, mayașii și aztecii le considerau, pe bună dreptate, o „mâncare a zeilor”.

Denumirea de „ciocolată” provide de la cuvântul aztec xocoatl, care înseamnă „băutură amară”. Pe atunci, regele aztec  Montezuma folosea băutura în ritualurile religioase, iar boabele erau folosite ca monedă de schimb.

Mai târziu, cacaoa a devenit cunoscută în Europa la începutul anilor 1500, când Cristofor Columb și Cortes au adus boabele regelui Spaniei. Spaniolii au adăugat zahăr la pudra măcinată și au încălzit amestecul, cu apă caldă, pentru a-i îmbunătăți gustul, ținând rețeta acestei băuturi secretă timp de un secol,  până când a fost întrodusă în Franța, Anglia, în coloniile nord-americane, olandeze și engleze.

Astăzi, arborii de cacao sunt crescuți în plantații și în pădurile tropicale, și deși modul de prelucrare a pudrei de cacao a fost modernizat, cultivarea acestor boabe își păstrează nemodificate istoria, romantismul și frumuseațea metodelor: puțini știu că astăzi, în era tehnologiei, boabele de cacao sunt culese manual, neexistând niciun fel de aparatură automatizată care să le poată obține.  Este nevoie de șapte ani pentru ca arborele de cacao să ajungă la maturitate și apoi, de șase luni în fiecare an, pentru ca fructul să poată fi cules. Păstăile de cacao conțin boabe de mărimea migdalelor, adăpostite într-o pulpă dulce. Un singur arbore produce doar 50-60 păstăi pe an, fiecare din acestea conținând nu mai mult de 40 de boabe!

Culesul și desfacerea boabelor se face doar manual, ca de altfel și desfacerea păstăilor și extragerea boabelor umede.