Prajitura cu foi de napolitana, ciocolata si nuca

Imi plac napolitanele, dar evit sa le cumpar din comert pentru ca au enorm de mult zahar si tot felul de grasimi de palmier, chimicale fara numar. De aceea imi place sa fac acasa prajituri cu foi de napolitana, care, pe vremuri, se numeau foi Lica.

Cantitati pentru aproximativ 2 kg de prajitura

  • 1 pachet de foi de napolitana (180 g)
  • 600 g de unt gras (peste 80% grasime)
  • 1 lingura de coniac, rom sau visinata
  • 200 g de nuca macinata si prajita
  • 400 ml de smantana pentru frisca
  • 600 g de ciocolata cu 70 % cacao sau 750 g ciocolata cu 50 % cacao
  • 1-2 linguri de indulcitor Dulcisor (sau 1-2 linguri de zahar pudra)

Punem smantana pe foc si o lasam sa se infierbante bine. Cand smantana clocoteste adaugam ciocolata si oprim focul.

Daca folositi zahar pudra, il adaugati de la inceput in smantana.

Amestecam, astfel incat ciocolata sa fie foarte bine acoperita. O lasam asa timp de cateva minute, cat sa se inmoaie ciocolata.

Cand s-a topit ciocolata, amestecam totul foarte bine folosind un tel.

NOTA

Eu am folosit ciocolata neagra cu 70 % cacao, fara zahar, de la Sweeteria. E absolut delicioasa si se lucreaza usor cu ea, nu se taie la creme sau glazuri deloc. In reteta video puteti vedea cat de frumos se lucreaza.

Adaugam untul, pe care il taiem bucati mai mici si acoperim apoi si untul cu ciocolata, il lasam sa se inmoaie bine.

Punem acum si indulcitorul, eu am folosit o lingura cu varf, imi place sa fie usor amaruie crema, ador ciocolata neagra, amaruie. Gustati crema si daca mai doriti, mai adaugati 1-2 linguri de zahar sau indulcitor, dupa gustul vostru.

Sfaturi de la Gina Bradea

Eu am folosit acum indulcitor Dulcisor de la Sweeteria. 

Intotdeauna este bine sa cititi instructiunile de pe ambalaj, ca sa vedeti cat zahar inlocuieste indulcitorul. Acest indulcitor, folosit de mine este 1:1, adica aceeasi cantitate de indulcitor sau zahar normal se pot folosi.

De ce recomand indulcitorii acestia? De obicei, recunosc, nu-mi plac indulcitorii gen zaharina, stevia, fructoza…pentru ca au un gust amarui, de medicament. Acesta este foarte placut, nu se simte amareala aceea.

Amestecam totul foarte bine, pana cand obtinem o consistenta omogena si uniforma.

Adaugam si coniacul, romul sau visinata, amestecam din nou.

Pregatim o tava pe care o captusim cu hartie de copt, apoi asezam prima foaie de napolitana.

Peste aceasta foaie turnam ciocolata si o intindem cu ajutorul unei linguri. Presaram si putina nuca, cat sa fie un strat uniform.

Punem alta foaie de napolitana, presam si punem iar un strat de ciocolata, nuca macinata si repetam acestea pana cand terminam toate foile.

Punem si ultima foaie. Presam bine, apoi punem deasupra o alta foaie de copt si o greutate, ca sa tina apasate foile de napolitana, sa nu ramana goluri de aer.

Apoi pune prajitura cu foi de napolitana la rece, ideal este sa stea peste noapte, in felul acesta prajitura se va suda foarte bine, foile se inmuia putin, dar vor ramane suficient de crocante.

Cand scoatem prajitura de la frigider, verificam marginile si taiem eventualul exces de ciocolata.

Turnam glazura pe prajitura, din ciocolata pe care am folosit-o si pentru umplerea foilor. O asezam cu grija, astfel incat sa obtinem un strat uniform, apoi presaram deasupra nuca macinata.

Punem prajitura la rece, sa se intareasca glazura, apoi o putem portiona. O puteti taia in romburi, patrate, cum preferati.

E delicioasa, satioasa, ciocolata este fina si se topeste-n gura.

Sursa: https://pofta-buna.com/prajitura-cu-foi-de-napolitana-ciocolata-si-nuca/

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *