Karpatka – Tort Ecler

Karpatka este visul oricare gospodine căreia nu prea îi plac “chestiile” minuțioase și să curețe poșul, formele și alte ustensile, dar îi place să impresioneze musafirii cu prăjituri spectaculoase.

Ingrediente pentru 2 blaturi Tort Ecler

  • 240 ml apă
  • 200 g făina alba 000
  • 140 ml ulei
  • 5 ouă
  • un vârf cuțit sare

Ingrediente crema de patiserie

** Crema poate fi preparată și dintr-un plic de budincă de vanilie, dar nu va fi la fel de savuroasă.

Aluatul se pregătește identic cu cel pentru profiterol.

Punem apă, uleiul și sarea împreună la fiert. Când dă în clocot adăugăm toată făina și amestecăm energic până se formează un aluat dens, legat, care se desprinde cu ușurință de pe pereții vasului.
Acest aluat se lasă să se tempereze, pentru că dacă adăugăm ouăle când este fierbinte, acestea se coagulează.

Când se răcește, adăugăm ouăle unul câte unul și amestecăm până la încorporarea totală. Aluatul obținut îl împărțim în două și coacem două blaturi. Eu am folosit o tavă rotundă de 22 cm diametru, în care am pus hârtie de copt. Aluatul se pune cu lingură și nu este necesar să se niveleze, din contra eu chiar am format câteva mici adâncituri cu lingura.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 200 °C, timp de 20-30 de minute. Când sunt gata, lăsăți blaturile să se răcească pe un grătar.
Pentru a pregăti crema, amestecați gălbenușurile cu Dulcișor pulbere by Sweeteria și cu amidonul. Subțiați cu laptele cald și fierbeți la foc mic până se îngroașă. Când este rece se adaugă untul bătut spumă.

Pentru montat prăjitura așezăm primul blat peste care turnam toată crema, apoi așezăm deasupra celălalt blat și apăsăm ușor pentru a fi siguri că se lipesc perfect între ele.

Am decorat cu 50 g bănuți de ciocolată topiți împreună cu 2 linguri de frișcă lichidă și mendiants bruni rupți în bucăți mari.

După ce tortul este asamblat se păstrează la rece până în momentul servirii.

Se taie foarte ușor cu un cuțit de pâine.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *